Mantelzorg

Utrecht telt minimaal 25.000 mantelzorgers die langer dan acht uur per week of langer dan drie maanden voor een zieke naaste zorgen. Steunpunt Mantelzorg Utrecht organiseert regelmatig contactgroepen waarin u ervaringen kunt delen met mantelzorgers in een soortgelijke situatie.

Een aantal groepen komt elk halfjaar terug. Ook organiseert Steunpunt Mantelzorg Utrecht groepen op maat. Wilt u graag met andere mantelzorgers over een bepaald thema praten? Neem dan contact op met Steunpunt Mantelzorg Utrecht, 030-236 17 40 of mantelzorg@u-centraal.nl

 

Zomer ontmoeting voor naasten van mensen met dementie
Op woensdag 20 juni  worden workshops gegeven die de mogelijkheid bieden om te ontspannen en je aandacht te oefenen. Deelname is gratis. Aanmelden voor 15 juni.
Voor meer informatie klik hier.

Cursus voor werkende mantelzorgers

Eén op de zes mantelzorgers combineert werk met intensieve zorgtaken. Doe jij dat ook, en voel u zich daarin erg overbelast? In zes bijeenkomsten leert u beter balans te vinden.


Bijeenkomsten Omgaan met dementie

Zorg je voor iemand met dementie, dan kom je allerlei vragen tegen: Wat is dementie nu precies? Doe ik het wel goed? Wat staat me te wachten? Waar kan ik meer ondersteuning vinden? Ik word er zo verdrietig van, hebben anderen dat nou ook? In de deze bijeenkomsten wisselt u ervaringen en krijgt u achtergrondinformatie over dementie.

 • Aantal bijeenkomsten: 5
 • Locatie: Pieterskerkhof 16 in Utrecht
 • Kosten voor deelname: gratis
 • Aanmelden bij: Andrea Lehr, Bezoekdienst voor mensen met dementie, 06-11 58 16 40, a.lehr@u-centraal.nl

 

Gespreksgroep voor mantelzorgers van mensen met niet-aangeboren hersenletsel

In deze gespreksgroep leert u onder meer over de werking van de hersenen en deelt u ervaringen met anderen. Belangrijke thema's zijn: omgaan met een 'ander' mens, verliesverwerking, hulp vragen.

 • Aantal bijeenkomsten: 7
 • Kosten voor deelname: gratis
 • Aanmelden bij: Pia Putman, Steunpunt Mantelzorg Utrecht,  030-236 17 40, mantelzorg@u-centraal.nl

 
AMWAHT: Alle Mantelzorgers Werken Aan Hun Toekomst

Gespreksgroepen voor mantelzorgers, georganiseerd door lotgenoten die daarvoor een opleiding hebben gevolgd. Aan deze gespreksgroepen nemen veel vrouwen uit migrantengroepen deel.

 

Reizend Alzheimer Theehuis

Reizend Alzheimer Theehuis zijn bijeenkomsten voor iedereen die te maken heeft met Alzheimer. Er zijn bijeenkomsten voor mensen van Marokkaanse afkomst en bijeenkomsten voor mensen van Turkse afkomst. U krijgt informatie over dementie en Alzheimer in eigen taal in samenwerking met Al-Amal.

 

 Mindfulness voor Mantelzorgers

Wanneer je voor iemand zorgt kun je je belast voelen, hoe graag je het ook doet voor die ander die je dierbaar is. Wat kun je als mantelzorger doen om gezond te blijven? Daar gaat deze mindfulness-training over.

 • Aantal bijeenkomsten: 9
 • Kosten: eigenbijdrage van 40 euro voor de gehele cursus. U-pashouders betalen 20 euro
 • Aanmelden: Steunpunt Mantelzorg Utrecht,  Esther van Bokhorst 06-2333 2044 of mantelzorg@u-centraal.nl

 

Vergroot je veerkracht. Training voor mantelzorgers

Je bent mantelzorger. Het zorgen voor een ander heeft nu een grote plaats in je leven. Goed zorgen voor jezelf is juist nu heel belangrijk. Zo voorkom je dat je overbelast raakt. Hoe kun je goed voor jezelf zorgen en zonder schuldgevoel tijd voor jezelf maken? Hoe kun je grenzen stellen? Hoe kun je je ontspannen? Oftewel: waar heb je wél invloed op en hoe kun je je invloed gebruiken?

 • Aantal bijeenkomsten: 3
 • Kosten: Gratis
 • Aanmelden: Klik hier