Bekijk hier de Online versie
img
Waarom een extra nieuwsbrief?

Binnenkort kunnen Nederlanders weer kiezen voor een andere zorgverzekering. In deze extra editie van de Nieuwsbrief Geld & Recht lees je wat jij in deze overstapperiode kunt betekenen voor jouw cliënten. Veel mensen geven teveel geld uit aan hun zorgverzekering. Of ze zijn juist onderverzekerd. In beide gevallen kan dit leiden tot geldzorgen. Met goede informatie voorkom je dat mensen verkeerde keuzes maken en volgend jaar in de problemen komen. 

img
Over de zorgverzekering 2025

Uiterlijk 12 november moeten de zorgverzekeraars hun tarieven bekend maken. Op die dag begint ook het overstapseizoen. De oude zorgverzekering opzeggen kan tót 31 december. Je hebt dan tot 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Dit kan alleen als je de oude op tijd (dus voor 31 december) hebt opgezegd.

Het eigen risico blijft 385 euro per jaar. De kosten voor een basisverzekering stijgen gemiddeld met 10 euro per maand. Momenteel zit er een verschil van 468 euro per jaar tussen de premie van de goedkoopste en duurste zorgverzekeraar. Zorgverzekeringen vergelijken blijft dus zeer de moeite waard! 

img
Zorgverzekeringen vergelijken

Zorgverzekeringen vergelijken kan op allerlei websites.De meest onafhankelijke zorgvergelijker vind je op website van de Consumentenbond.
Je kunt ook gebruikmaken van website Gezondverzekerd. Deze zorgvergelijker wordt ondersteund door Gemeente Utrecht.

img
Algemene informatie over zorgverzekeringen

Welke kosten vallen onder de basisverzekering? Wat is het verschil tussen een naturapolis, een budgetpolis en een restitutiepolis? Waarvoor moet je een aanvullende verzekering afsluiten? En wat is het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage? Je leest het in dit overzicht

img
Financiële ondersteuning zorgkosten

Zorgtoeslag
De maximale zorgtoeslag is voor 2025 vastgesteld op 154 euro voor een alleenstaande en 265 euro gezamenlijk voor toeslagpartners. Meer informatie en aanvragen via de website van de Belastingdienst.  

Aftrek zorgkosten
Bij de belastingaangifte kun je soms zorgkosten aftrekken. Meer informatie hierover vind je op website van het Nibud.

TerugBetaalRegeling
In sommige gevallen kun je eigen bijdrage die is betaald is voor medicijnen terugkrijgen. Meer informatie hierover vind je op website van de TerugBetaalRegeling.

img
De Regeling Tegemoetkoming Zorgkosten Utrecht (RTZ)

Deze regeling vervalt per 2025. Tot 1 april 2025 kun je nog RTZ over het jaar 2024 aanvragen via de website van de Gemeente. De RTZ wordt vervangen door een nieuwe, medische regeling via de bijzondere bijstand. Deze regeling is bedoeld voor inwoners met hoge zorgkosten die niet (volledig) vergoed worden door de zorgverzekering. De nieuwe regeling wordt ruimhartiger en toegankelijker opgezet dan de RTZ, onder andere door het principe van minimale bewijslast. Meer informatie over de nieuwe regeling is binnenkort te vinden op de website van de gemeente. Voor meer informatie kunnen mensen ook bellen met de gemeente: tel 14030.

img
Schulden bij de zorgverzekeraar

Als mensen een betalingsachterstand hebben van de zorgverzekeringspremie kan dit vervelende gevolgen hebben. Bij een achterstand is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten. Neem bij betalingsproblemen dan ook zo snel mogelijk contact op met de zorgverzekeraar. Meer informatie over wat je moet bij betaalproblemen bij de zorgverzekeraar vind je op de website van de zorgverzekeringslijn.

Inwoners van Utrecht met schulden kunnen hulp krijgen van de gemeente. Aanmelden voor schuldhulp kan via de website van de gemeente.

img
De U-polis stopt

Met ingang van januari 2025 schaft de gemeente Utrecht de U-polis af. De reden hiervoor is dat het reguliere aanbod van zorgverzekeringen vergelijkbaar is met dat van de U-polis. De middelen die vrijkomen door de afschaffing van de U-polis gebruikt de gemeente voor een nieuwe medische regeling via de bijzondere bijstand. Meer over deze nieuwe regeling lees je hierboven in deze nieuwsbrief onder 'Regeling Tegemoetkoming Zorgkosten'.

img
Spreekuren voor inwoners

Inwoners die gebruikmaakten van de U-polis moeten zelf een andere verzekering afsluiten. Om hen hierbij te ondersteunen, organiseert de gemeente de komende tijd diverse spreekuren. Op deze spreekuren helpen onafhankelijke specialisten inwoners bij het maken van een keuze voor de juiste zorgverzekering. De spreekuren zijn vooral bedoeld voor U-polishouders, maar inwoners met andere vragen over een passende zorgverzekering zijn ook welkom. Op dit overzicht zie je waar en wanneer de spreekuren gehouden worden. 

img
Meer informatie voor beroepskrachten

Tips, training & advies via de Zorgverzekeringslijn 
De zorgverzekeringslijn is een zeer toegankelijk expertisecentrum met een overzichtelijke website. Zij bieden (online) trainingen, zijn telefonisch goed bereikbaar (en behulpzaam) en hebben een snelle chatservice. Maak hier vooral gebruik van als je even wilt sparren. Meer informatie vind je op de website van de Zorgverzekeringslijn.  

Online training van de Zorgverzekeringslijn 
Deze online training is speciaal ontwikkeld voor het overstapseizoen en voor hulpverleners die cliënten ondersteunen bij het kiezen en afsluiten van een nieuwe zorgverzekering. In de training wordt op een interactieve manier de theorie rondom de zorgverzekering behandeld. Kijk voor datums en aanmelding op de website van de Zorgverzekeringslijn

Online voorlichtingsbijeenkomst van de gemeente
Op woensdag 14 november tussen 10 en 12 uur organiseert de gemeente voor partners in het sociaal domein een online voorlichtingsbijeenkomst afgestemd op de Utrechtse situatie.

Onderwerpen:

  • De afschaffing van de U-polis
  • Het nut van passend verzekerd zijn en de vernieuwde tool op gezondverzekerd.nl
  • Collectieve zorgverzekering
  • De combinatie zorgverzekering – bijzondere bijstand

Via deze teamslink kun je de voorlichting volgen.

 

img
Spread the word

Wil je deze nieuwsbrief printen voor jezelf of om te delen met anderen? In dit document vind je alle informatie op een rijtje. 

 

Welzijnsorganisatie U Centraal helpt Utrechters met informatie en ondersteuning. Bijvoorbeeld als het gaat om vragen of zorgen over wonen, (mantel)zorg, geld, persoonlijke ontwikkeling of sociaal contact. We denken in mogelijkheden en kijken samen wat iemand verder helpt.

www.u-centraal.nl | tel.: 030-2361770

Wil je deze nieuwsbrief niet langer ontvangen? Je kunt je hier AFMELDEN

Krijg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je hem in het vervolg graag zelf ontvangen? Je kunt je hier AANMELDEN