Hulp bij Dementie: Mantelzorgmaatje

Hulp bij Dementie: Mantelzorgmaatje

Aandacht voor jou Voor wie is een Mantelzorgmaatje?

Een mantelzorgmaatje is een vrijwilliger die er voor jou is. Hij of zij staat naast je, luistert en denkt mee. En kan je misschien af en toe een klusje uit handen nemen. Het kan fijn zijn om te sparren met iemand buiten je huidige vriendenkring. Misschien wil je je omgeving niet met je zorgen belasten. Of wil je gewoon even van je afpraten. Samen stemmen jullie het contact af op jouw behoefte. Een maatje heeft kennis van dementie en weet wat het betekent om mantelzorger te zijn.

Hulp op maat Wat doet een Mantelzorgmaatje?

Een mantelzorgmaatje is een getrainde vrijwilliger die ondersteuning biedt bij je thuis. Deze hulp is altijd op maat en afgestemd op wat jij fijn vindt. Jullie spreken samen af hoe de ondersteuning eruitziet en hoe lang het maatje je blijft bezoeken. Daarnaast kan de vrijwilliger ook maatje zijn van je naaste met dementie. In dat geval brengt het maatje tijd met jullie allebei apart door of met z’n allen tegelijk. Precies waar jij behoefte aan hebt!

Aanmelden Wat kun je verwachten

  1. Je meldt je aan
  2. We bellen je om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek
  3. We bezoeken je thuis voor de kennismaking
  4. We zoeken een vrijwilliger die bij jou en je wensen past
  5. De vrijwilliger komt kennismaken bij je thuis; als het klikt, komt de vrijwilliger elke week of elke twee weken langs
Hulp bij dementie Mantelzorgmaatje

Veelgestelde vragen Jouw vraag, ons antwoord

Ja.

Nee, je hebt geen verwijzing nodig en je kunt je direct bij ons aanmelden.

Nee, je kunt je alleen aanmelden als je in de gemeente Utrecht woont. Mogelijk biedt je eigen woonplaats een soortgelijke mogelijkheid aan.

Een vrijwilliger is iemand die graag iets voor een ander wil doen. Vrijwilligers zeggen vaak dat het leerzaam is om vrijwilligerswerk te doen en dat het een goed gevoel geeft. Alle vrijwilligers van U Centraal worden getraind. Ze leren wat het betekent om vrijwilliger te zijn en hoe ze mensen kunnen helpen. Ook volgen ze vaak trainingen over specifieke onderwerpen. Zo hebben ze kennis over de vragen en problemen waar mensen mee zitten.

Wij koppelen cliënten en vrijwilligers aan elkaar. We luisteren altijd goed naar wie u bent en wat uw wensen zijn, zodat we u kunnen koppelen aan een vrijwilliger die bij u past. Na de kennismaking mag u altijd eerlijk zeggen of het klikt met de vrijwilliger. Zo niet, dan zoeken we iemand anders voor u.

Onze vrijwilligers mogen geen geld aannemen voor de hulp die ze bieden. De vrijwilligers vinden het vaak wel erg fijn als je ze gastvrij ontvang, bijvoorbeeld door iets te drinken of te eten aan te bieden.