Financieel Vrijwilliger Thuis

Financieel Vrijwilliger Thuis

Geldzaken op orde Voor wie is een financieel vrijwilliger?

Het is heel normaal om vragen te hebben over geld of administratie. Iedereen kan hiermee te maken krijgen. Bijvoorbeeld als er iets in je leven of geldzaken verandert. Of als het niet goed lukt om overzicht te krijgen over de post en rekeningen. Misschien weet je niet hoe je zaken kunt regelen met instanties. Als je zelf niemand kent die kan helpen, zijn onze vrijwilligers er voor je. Een vrijwilliger gaat samen met jou aan de slag. Zo leer je wat je zelf kunt doen om geldzaken goed te regelen. Het doel is dat je uiteindelijk weer zo zelfstandig mogelijk verder kan.

Tijdelijke ondersteuning Welke hulp biedt de financieel vrijwilliger?

De financieel vrijwilliger helpt bij de vragen die voor jou belangrijk zijn. Hij of zij neemt niet de administratie over, maar helpt tijdelijk. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je geldzaken en administratie. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk zonder hulp van de vrijwilliger weer zelf de administratie kunt bijhouden.

Je kunt hulp krijgen bij:

  • Het lezen, begrijpen en afhandelen van de post
  • Het sorteren en opbergen van de post
  • Contact opnemen met instanties per telefoon, e-mail of DigiD
  • Het aanvragen en wijzigen van toeslagen bij de Belastingdienst (zoals huurtoeslag en zorgtoeslag)
  • Het aanvragen en wijzigen van voorzieningen bij de gemeente (zoals kwijtschelding en bijzondere bijstand)
  • Het maken van een overzicht met inkomsten en uitgaven
  • Het opstellen en gebruiken van een financieel uitgavenplan
  • (Beginnende) schulden: het maken van een schuldenoverzicht, het invullen van het werkboek voor de schulddienstverlening

Aanmelden Wat kun je verwachten

  1. Je meldt je aan op www.financieelvrijwilliger-utrecht.nl
  2. We nemen contact met je op voor een intakegesprek bij je thuis of we sturen je hulpverlener een intakeformulier
  3. We zoeken een vrijwilliger
  4. Je maakt vrijblijvend kennis met de vrijwilliger
  5. Als het klikt, gaan jullie samen aan de slag
Financieel Vrijwilliger Thuis

Veelgestelde vragen Jouw vraag, ons antwoord

Ja.

Nee, je hebt geen verwijzing nodig en je kunt je direct bij ons aanmelden.

Nee, je kunt je alleen aanmelden als je in de gemeente Utrecht woont. Mogelijk biedt je eigen woonplaats een soortgelijke mogelijkheid aan.

Een vrijwilliger is iemand die graag iets voor een ander wil doen. Vrijwilligers zeggen vaak dat het leerzaam is om vrijwilligerswerk te doen en dat het een goed gevoel geeft. Alle vrijwilligers van U Centraal worden getraind. Ze leren wat het betekent om vrijwilliger te zijn en hoe ze mensen kunnen helpen. Ook volgen ze vaak trainingen over specifieke onderwerpen. Zo hebben ze kennis over de vragen en problemen waar mensen mee zitten.

Wij koppelen cliënten en vrijwilligers aan elkaar. We luisteren altijd goed naar wie u bent en wat uw wensen zijn, zodat we u kunnen koppelen aan een vrijwilliger die bij u past. Na de kennismaking mag u altijd eerlijk zeggen of het klikt met de vrijwilliger. Zo niet, dan zoeken we iemand anders voor u.

Onze vrijwilligers mogen geen geld aannemen voor de hulp die ze bieden. De vrijwilligers vinden het vaak wel erg fijn als je ze gastvrij ontvang, bijvoorbeeld door iets te drinken of te eten aan te bieden.

Gemiddeld duurt dit zo’n drie weken. In sommige gevallen lukt het eerder om een vrijwilliger te vinden. Als het langer duurt nemen we contact op.