Praktische hulp

Praktische hulp

Buren helpen buren Voor wie is deze hulp?

Bij de ‘Algemene Hulpdienst’ regelen we hulp voor mensen die iets zelf niet meer kunnen. Eigenlijk is het georganiseerde burenhulp: buren helpen buren in Utrecht. We hebben vrijwilligers klaarstaan die graag klussen doen of een ritje rijden. De hulp is bedoeld voor mensen die niemand in hun omgeving hebben aan wie ze hulp kunnen vragen en geen betaalde hulp kunnen betalen. We vragen je om eerst te proberen hulp te krijgen via een van de vele buurtinitiatieven die er in Utrecht zijn. Lukt het niet om in je eigen buurt hulp te krijgen, dan gaan wij voor je aan de slag. 

Wat kunnen vrijwilligers voor je doen?

  • (Hulp bij) boodschappen doen
  • Hulp met de computer (uitleg en reparatie)
  • Praktische klussen in huis of tuin
  • Opruimen
  • Begeleiding en vervoer naar ziekenhuis, huisarts of vaccinatielocatie

Heb je een andere vraag? Dan kijken we graag of we je kunnen helpen.

Hulp op maat Hoe werkt het?

Per vraag bekijken we welke vrijwilliger je het best kan helpen. We zorgen voor hulp op maat en zoeken altijd een goede match tussen hulpvraag en vrijwilliger. Een vrijwilliger kan je helpen bij klussen en vragen die maximaal een dagdeel per keer in beslag nemen. Dat betekent dat klussen niet langer dan 4 uur kunnen duren. Bij heel grote klussen kunnen we dus niet helpen. Als er kosten worden gemaakt voor de klus, dan betaal je die zelf. De kosten bespreek je van tevoren altijd met de vrijwilliger, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Aanmelden Wat kun je verwachten

  1. Je meldt je aan
  2. We bellen je op voor een kennismakingsgesprek
  3. We bespreken de hulpvraag; als we de hulp niet kunnen bieden, verwijzen we door naar een andere organisatie
  4. We gaan op zoek naar een vrijwilliger
  5. De vrijwilliger komt bij je langs
Praktische hulp

Veelgestelde vragen Jouw vraag, ons antwoord

Ja.

Nee, je hebt geen verwijzing nodig en je kunt je direct bij ons aanmelden.

Nee, je kunt je alleen aanmelden als je in de gemeente Utrecht woont. Mogelijk biedt je eigen woonplaats een soortgelijke mogelijkheid aan.

Een vrijwilliger is iemand die graag iets voor een ander wil doen. Vrijwilligers zeggen vaak dat het leerzaam is om vrijwilligerswerk te doen en dat het een goed gevoel geeft. Alle vrijwilligers van U Centraal worden getraind. Ze leren wat het betekent om vrijwilliger te zijn en hoe ze mensen kunnen helpen. Ook volgen ze vaak trainingen over specifieke onderwerpen. Zo hebben ze kennis over de vragen en problemen waar mensen mee zitten.

Wij koppelen cliënten en vrijwilligers aan elkaar. We luisteren altijd goed naar wie u bent en wat uw wensen zijn, zodat we u kunnen koppelen aan een vrijwilliger die bij u past. Na de kennismaking mag u altijd eerlijk zeggen of het klikt met de vrijwilliger. Zo niet, dan zoeken we iemand anders voor u.

Onze vrijwilligers mogen geen geld aannemen voor de hulp die ze bieden. De vrijwilligers vinden het vaak wel erg fijn als je ze gastvrij ontvang, bijvoorbeeld door iets te drinken of te eten aan te bieden.