Georganiseerde burenhulp

Algemene Hulpdienst

Boodschappen doen, een lampje ophangen, de voicemail instellen: voor de één is het een klusje van niks, de ander worstelt ermee. Gelukkig zijn er vrijwilligers die graag een handje helpen! De Algemene Hulpdienst koppelt deze vrijwilligers aan mensen met een hulpvraag in hun stad of buurt. Georganiseerde burenhulp dus eigenlijk.

Hulpvragen waarmee mensen bij de Algemene Hulpdienst kunnen aankloppen zijn bijvoorbeeld:

  • Ik heb nieuwe gordijnen en hiervoor moet een andere gordijnrails worden opgehangen, maar ik kan dat zelf niet en ken niemand die me kan helpen.
  • Ik kom bijna nooit meer buiten. Het zou fijn zijn als er 1 keer per week iemand langskomt met wie ik naar buiten kan om te wandelen of naar winkels te gaan.
  • Ik heb een afspraak in het ziekenhuis, maar er is niemand die me kan brengen en/of begeleiden.

knop Ik heb hulp nodig

 

Wie zijn die vrijwilligers?
Vrijwilligers melden zich vaak aan bij de Algemene Hulpdienst omdat ze het leuk vinden om iets nuttigs voor een ander te doen. Het is praktisch en flexibel vrijwilligerswerk; soms komen vrijwilligers één keer bij iemand langs voor een korte klus, soms komen ze gedurende een periode op bezoek. Het gaat om het bieden van hulp, maar het is ook gezellig. Er ontstaat contact tussen mensen in Utrecht die elkaar anders misschien nooit hadden ontmoet.

Vrijwilliger Arjan laat beagle Coco uit voor een mevrouw die dat wegens ziekte zelf niet meer kan. “Ik kan zelf helaas geen hond houden; vandaar dat ik me had aangemeld om dit te doen. Naast de altijd leuke wandeling met Coco speel ik graag met hem. Ik blijf dan nog even om met mevrouw een praatje te maken.

knop Ik word vrijwilliger


 

Hulp nodig
U kunt een beroep doen op de Algemene Hulpdienst als u in Utrecht woont en geen geld hebt om mensen in te huren en geen mensen kent die je om hulp kunt vragen. De hulp door de Algemene Hulpdienst is gratis. Wel betaalt u de vrijwilliger een onkostenvergoeding voor bijvoorbeeld het gebruik van de auto of openbaar vervoer.

Een hulpvraag indienen kan door te bellen met 030 236 17 43 of onderstaand formulier in te vullen. We zoeken dan zo snel mogelijk een vrijwilliger die u kan helpen. Als we u niet kunnen helpen, zoeken we een instantie waar u wel terecht kunt.


Lees meer over de Algemene Hulpdienst


 

Dankzij de hulp van mijn vrijwilliger woon ik met mijn kindje in ons nieuwe huis met veel plezier. Bedankt! Hulpvrager Algemene Hulpdienst