Dementie (hulp bij dementie)

Dementie (hulp bij dementie)

Contactpersonen

Steun bieden Voor wie is de Bezoekdienst?

Als je de diagnose dementie hebt gekregen, dan staat je wereld op zijn kop. Je zult misschien merken dat je geheugen achteruit gaat. Het is fijn als je zo lang mogelijk de regie kunt houden over je leven en activiteiten kunt doen waar je van geniet. Ook het praten over je situatie of juist luchtige onderwerpen kan helpend zijn. Een vrijwilliger van de Bezoekdienst kan hierbij een welkome aanvulling zijn op je sociale netwerk. Hij of zij is er voor jou, om steun te bieden en samen een fijne tijd te hebben.

Een maatje Wat doet de vrijwilliger?

Een vrijwilliger van de Bezoekdienst is een maatje en komt wekelijks of tweewekelijks op bezoek bij iemand die dementie heeft. Jullie doen samen waar jij behoefte aan hebt, bijvoorbeeld een gezellig uitje, een wandeling, een boodschap doen of een kop koffie op het terras. Zo heeft degene die voor je zorgt ook even de tijd om iets voor zichzelf te doen. Bovendien kan de vrijwilliger ook aan de mantelzorger een luisterend oor bieden. Onze vrijwilligers zijn geschoold in dementie. Hierdoor weten ze goed waar je zoal mee te maken krijgt.

Aanmelden Wat kun je verwachten

  1. Je meldt je aan
  2. We bellen je om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek
  3. We bezoeken jou (en je naaste) thuis voor de kennismaking
  4. We zoeken een vrijwilliger die bij jou en je wensen past
  5. De vrijwilliger komt kennismaken bij je thuis; als het klikt, komt de vrijwilliger elke week of elke twee weken langs
Vrijwillige Inzet Bezoekdienst

Veelgestelde vragen Jouw vraag, ons antwoord

Ja.

Nee, je hebt geen verwijzing nodig en je kunt je direct bij ons aanmelden.

Nee, je kunt je alleen aanmelden als je in de gemeente Utrecht woont. Mogelijk biedt je eigen woonplaats een soortgelijke mogelijkheid aan.

Een vrijwilliger is iemand die graag iets voor een ander wil doen. Vrijwilligers zeggen vaak dat het leerzaam is om vrijwilligerswerk te doen en dat het een goed gevoel geeft. Alle vrijwilligers van U Centraal worden getraind. Ze leren wat het betekent om vrijwilliger te zijn en hoe ze mensen kunnen helpen. Ook volgen ze vaak trainingen over specifieke onderwerpen. Zo hebben ze kennis over de vragen en problemen waar mensen mee zitten.

Wij koppelen cliƫnten en vrijwilligers aan elkaar. We luisteren altijd goed naar wie u bent en wat uw wensen zijn, zodat we u kunnen koppelen aan een vrijwilliger die bij u past. Na de kennismaking mag u altijd eerlijk zeggen of het klikt met de vrijwilliger. Zo niet, dan zoeken we iemand anders voor u.

Onze vrijwilligers mogen geen geld aannemen voor de hulp die ze bieden. De vrijwilligers vinden het vaak wel erg fijn als je ze gastvrij ontvang, bijvoorbeeld door iets te drinken of te eten aan te bieden.